YOZGAT SARAYKENT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Saraykent İlçesi

         

 

           Türk’lerin Anadolu’ya yerleşmesi ile,Türk boylarından Süleyman Paşazade Efendi ve kardeşi Sırrı Bey Saraykent’in sınırları içerisinde kalan Saraya-Avlular mevkiine gelerek buraya çadırlarını kurup hayvanlarını otlatmışlar. Türk boyları Saraykent-Kadışehri yolunun beşinci kilometresinde bulunan ve ilçemizin daha önce Karamağra adını aldığı mağaraları görmüşler ve kışı bu mağaralarda geçirmişlerdir.

            İlkbahar gelip havalar ısınınca sürülerini güneye doğru otlatırken, şu anda ilçenin bulunduğu yere gelmişler ve ilçemiz Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi’nin hemen kuzeyinde bulunan “Yılanlı Tepenin” eteklerini mekan tutmuşlardı.

            Yılanlı Tepe mağaralarının içi geniş olduğundan kendilerini ve sürülerini dış etkenlerden koruyup burada birkaç sene kalmışlardır. İlk olarak ilçemizin kuzeydeki  Büyük Cami ve Mareşal Fevzi Çakmak mahallelerinin bulunduğu yere yerleşerek Saraykent’in temellerini atmışlardır.

Saraykent İlçesi

             Selçuklu devleti yıkılıp, Anadolu’da Türk Beylikleri kurulunca ilçemiz Eratna Beyliği sınırları içinde kalmıştır. Daha sonra bu beylik Osmanlı topraklarında kalmıştır.Tapu kayıtları bölge köylerinin “Çepni”  Karahisar Behrem Şaha bağlı olduğunu göstermektedir.Karahisar Behrem Şah 1839 yılında ilçe olup Akdağmadeni bu ilçeye bağlanmış.Saraykent’te bu ilçeye bağlı bir köy olmuştur. Akdağmadeni 1860 yılında ilçe olunca Karamağra  bu ilçeye bağlı bir bucak haline gelmiştir.İlçe 1876 yılında Karamağara ya nakledilmiş ise de kısa bir zaman sonra ilçelik tekrar Akdağmadeni’ne devredilmiştir. Karamağara’da bu ilçeye bağlı bucak olarak kalmıştır.

              1941 yılında Karamağara’da büyük bir deprem olmuş ve çok sayıda insan bu depremde hayatını kaybetmiş, hemen hemen evlerin tamamı yerle bir olmuştur. Depremin yaraları zamanın Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’nün bizzat gelerek ilgilenmesi ile sarılmıştır. Karamağara  Haziran 1972 yılına kadar bucak iken bu tarihte çıkan bir Kanunla Belediye teşkilatı kurularak kasaba olmuştur.1970 yılında Karamağara’da büyük bir sel  felaketi olmuş 5 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine İş ve İşçi Bulma Kurumu tarafından felaketten zarar görenler yurtdışına işçi olarak gönderilmiş, halen ilçemizde 500 aile çeşitli Avrupa ülkelerinde işçi olarak çalışmakta ve ülkemize döviz kazandırmaktadır.halkın bir kısmı geçimini bununla temin etmekte büyük bir kısmı da tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Karamağara’nın ismi 17/02/1975 tarih ve 79461 sayılı kanunla Saraykent olarak değiştirilmiştir. 18 yıl Kasaba olarak kalmış 2 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı Kanunla ilçe haline getirilmiştir.31.12.2007 tarihi itibariyle TUİK’in açıklamış olduğu ilçe merkezi nüfusu 8976,belde ve köylerle birlikte toplam nüfusu 19607 dür.

              İlçemizin 7 Km. kuzeyinde ve ilçemize bağlı Saray Mahallesi’nde bulunan Hamamın Roma’lılardan kaldığı bilinmektedir. Buranın hemen batısında bulunan Bademli Tepe’de han ve saray kalıntıları bulunmaktadır. Şöyle ki hanın duvarlarının yapımında su yerine süt kullanıldığı rivayet edilmektedir. “Ben bir Cimcimi Sultan idim kendi başıma, günde altmış batman tuz yetmez idi avcım ile kuşuma” taş üzerine yazılı kitabe Saraykent Büyük Cami’nin duvarında bulunmaktadır. Bu kitabelerden anlaşıldığı gibi han ve Sarayın Cimcimi Sultan tarafından yapılıp işletildiği bilinmektedir. Cimcimi Sultan’dan sonra kimler tarafından işletildiği kesin olarak bilinmemektedir. 

              1402 yılında Sivas’ı alan Timur ordularının Ankara’ya giderken burada uzun bir süre kaldıkları söylenmektedir.1908 yılına kadar han ve hamamda işletme sürmüş daha sonra sel felaketi altında kalan hamam özelliğini kaybetmiştir. Han ise tarihi özelliğini korumuştur.

              İlçemiz Saray Mahallesi Kaplıcalar mevkiinde bulunan tarihi Çinçinli Sultan Han çok harap bir yapıdır. Han’ın hemen yanında tarihi Roma Hamamı kalıntıları bulunmaktadır. Kitabesi yoktur. Prof. Dr. Faruk SÜMER’in belirttiğine göre muhtemelen Valide Sultan Melike Mah-Peri Hatun tarafından M.S. 1239-40 da yaptırılmıştır. Han kapalı ve açık kısmından oluşmuş, kuzey ve doğuya yönelik, moloz taş üzeri kesme taş kaplama bir yapıdır. Üst örtüsü tamamen yıkılmıştır. İç bölüm mekanlarından hiçbir iz kalmamıştır. Şu anda aynı mevkii de kaplıca ve 80 yatak kapasiteli otel bulunmaktadır. İlçemizde bulunan bu kaplıcanın suyu, sodyum klorürlü, sodyum bikarbonatlı ve kalsiyum sülfatlı sular grubundan olup, sıcaklığı 70 derece ile 74 derece arasında değişmektedir. Debisi 10–14 lt/sn. dir. Kaplıca suyu sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir-alüminyum, sülfat, klorür, hidrokarbonat ve nitrat iyonu içermektedir. Ayrıca metaslikiat asidi de içermektedir. Kaplıcanın suyu romatizmal hastalıkların, kadın hastalıklarının,nevrit ve polinevrit hastalıkları ile kırık çıkık tedavilerine iyi gelmektedir.Ancak kaplıcamızdan yüzde yüz kapasite ile yararlanılamamaktadır. Kış aylarında  birkaç ay kapalı kalmaktadır.

Fatih Mah. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Hükümet Konağı Kat 2 66320 Saraykent / YOZGAT - 0 354 368 64 59

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.