İlçemizTarihi Yapısı

SARAYKENT'İN TARİHİ YAPISI

 

Türk'lerin Anadolu'ya yerleşmesi ile,Türk boylarından Süleyman Paşazade Efendi ve kardeşi Sırrı Bey Saraykent'in sınırları içerisinde kalan Saraya-Avlular mevkiine gelerek buraya çadırlarını kurup hayvanlarını otlatmışlar.Türk boyları Saraykent-Kadışehri yolunun besinci kilometresinde bulunan ve ilçemizin daha önce Kara mağara adini aldığı mağaraları görmüşler ve kışı bu mağaralarda geçirmişlerdir. 
İlkbahar gelip havalar ısınınca sürülerini güneye doğru otlatırken, su anda ilçenin bulunduğu yere gelmişler ve ilçemiz Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi'nin hemen kuzeyinde bulunan “Yilanli Tepenin” eteklerini mekan tutmuşlardı
 

 

Yılanlı Tepe mağaralarının içi geniş olduğundan kendilerini ve sürülerini dış etkenlerden koruyup burada birkaç sene kalmışlardır.Ilk olarak ilçemizin kuzeydeki  Büyük Cami ve Mareşal Fevzi Çakmak mahallelerinin bulunduğu yere yerleşerek Saraykent'in temellerini atmışlardır.
Selçuklu devleti yıkılıp, Anadolu'da Türk Beylikleri kurulunca ilçemiz Eratna Beyliği sınırları içinde kalmıştır. Daha sonra bu beylik Osmanlı topraklarında kalmıştır.
1402'de Yıldırım Beyazıt ile Ankara savasını yapan Timur ve ordularını Saraykent'in kuzeyinde bulunan, eski Roma Hamamı'nda ve Sarayında birkaç gün kaldıkları rivayet edilmektedir.

 

 

Tapu kayıtları bölge köylerinin “Çepni”  Karahisar Behrem Saha bağlı olduğunu göstermektedir.Karahisar Behrem Sah 1839 yılında ilçe olup Akdağmadeni bu ilçeye bağlanmış.Saraykent'te bu ilçeye bağlı bir köy olmuştur.
Akdağmadeni 1860 yılında ilçe olunca Karamağara  bu ilçeye bağlı bir bucak haline gelmiştir.Ilçe 1876 yılında Karamagaraya nakledilmiş ise de kısa bir zaman sonra ilçelik tekrar Akdağmadeni'ne devredilmiştir.Karamagara'da bu ilçeye bağlı bucak olarak kalmıştır.
1941 yılında Karamagara'da büyük bir deprem olmuş ve çok sayıda insan bu depremde hayatini kaybetmiş, hemen hemen evlerin tamamı yerle bir olmuştur. Depremin yaraları zamanın Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ'NÜN bizzat gelerek ilgilenmesi ile sarılmıştır. Karamağara  Haziran 1972 yılına kadar bucak iken bu tarihte çıkan bir Kanunla Belediye teşkilatı kurularak kasaba olmuştur.1970 yılında Karamagara'da büyük bir sel  felaketi olmuş 5 kişi sel sularına kapılarak hayatini kaybetmiştir.Bunun üzerine Is ve İsçi Bulma Kurumu tarafından felaketten zarar görenler yurtdışına isçi olarak gönderilmiş, halen ilçemizde 500 aile çeşitli Avrupa ülkelerinde isçi olarak çalışmakta ve ülkemize döviz kazandırmaktadır.halkin bir kısmı geçimini bununla temin etmekte büyük bir kısmı da tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.

 

 
Karamagara'nin ismi 17/02/1975 tarih ve 79461 sayılı kanunla Saraykent olarak değiştirilmiştir. 18 yıl Kasaba olarak kalmış 2 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı Kanunla ilçe haline getirilmiştir.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Şube Müdürü Personel Stratejik Plan Teşkilat Şeması
Saraykent Lisesi Saraykent İlköğretim Okulu Marziye-İbrahim Ertek İ.O. Güldibi İ.O. Divanlı İ.O. Saray İ.O. Dedefakıllı İ.O. Çiçekli İ.O. İzibüyük İ.O Karapınar İ.O. Kösealili İ.O. Ozan Ş.N.B. İ.O. Parmaksız İ.O. Altınsu İ.O. Başpınar İ.O. Sarayözü İ.O. Söğütlü İ.O. Çiçekli Höyüğü İ.O. Benli İ.O. Beşkavak İ.O. Kesikköprü İ.O. Öğretmenevi Halk Eğitim Merkezi