İlçemizKültürü

İlçemizin 7 Km. kuzeyinde ve ilçemize bağlı Saray Mahallesi'nde bulunan Hamamın Roma'lilardan kaldığı bilinmektedir.Buranın hemen batısında bulunan Bademli Tepe'de han ve saray kalıntıları bulunmaktadır. Söyle ki hanin duvarlarının yapımında su yerine süt kullanıldığı rivayet edilmektedir. “Ben bir Cimcimi Sultan idim kendi basıma, günde altmış batman tuz yetmez idi avcım ile kuşuma” tas üzerine yazılı kitabe Saraykent Büyük Cami'nin duvarında bulunmaktadır.
Bu kitabelerden anlaşıldığı gibi han ve Sarayın Cimcimi Sultan tarafından yapılıp işletildiği bilinmektedir.Cimcimi Sultan'dan sonra kimler tarafından işletildiği kesin olarak bilinmemektedir.1402 yılında Sivas'ı alan Timur ordularının Ankara'ya giderken burada uzun bir süre kaldıkları söylenmektedir.1908 yılına kadar han ve hamamda isletme sürmüş daha sonra sel felaketi altında kalan hamam özelliğini kaybetmiştir.Han ise tarihi özelliğini korumuştur.

 

ÇINÇINLI SULTAN HAN

 

İlçemiz Saray Mahallesi Kaplıcalar mevkiinde bulunan tarihi Çinçinli Sultan Han çok harap bir yapıdır.Han'in hemen yanında tarihi Roma Hamamı kalıntıları bulunmaktadır.
Kitabesi yoktur.Prof. Dr. Faruk SÜMER'in belirttiğine göre muhtemelen Valide Sultan Melike Mah-Peri Hatun tarafından MS.. 1239-40 da yaptırılmıştır.
Han kapalı ve açık kısmından oluşmuş, kuzey ve doğuya yönelik, moloz tas üzeri kesme tas kaplama bir yapıdır. Üst örtüsü tamamen yıkılmıştır.Iç bölüm mekanlarından hiçbir iz kalmamıştır. 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Şube Müdürü Personel Stratejik Plan Teşkilat Şeması
Saraykent Lisesi Saraykent İlköğretim Okulu Marziye-İbrahim Ertek İ.O. Güldibi İ.O. Divanlı İ.O. Saray İ.O. Dedefakıllı İ.O. Çiçekli İ.O. İzibüyük İ.O Karapınar İ.O. Kösealili İ.O. Ozan Ş.N.B. İ.O. Parmaksız İ.O. Altınsu İ.O. Başpınar İ.O. Sarayözü İ.O. Söğütlü İ.O. Çiçekli Höyüğü İ.O. Benli İ.O. Beşkavak İ.O. Kesikköprü İ.O. Öğretmenevi Halk Eğitim Merkezi